subota, 28. maj 2016.

Siniša Mali se sastao sa američkim ambasadorom Kajlom Skatom

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali sastao se u Starom dvoru sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kajlom Skatom, sa kojim je razgovarao o privlačenju stranih investicija i o velikim projektima Grada Beogrda.

Američki ambasador je rekao da se u Beogradu vidi dinamičan rast i razvoj, i pohvalio grad što je sredio finansijsku situaciju i što sprovodi velike projekte. Skat je primetio da je grad veoma proaktivan i da nastoji da privuče strane investitore.

Siniša Mali je istakao da su Gradu Beogradu veoma važne američke kompanije, i da grad zato nastoji da pruži dobre uslove stranim investitorima. Mali je rekao da je jedan od ciljeva gradskog rukovodstva povećanje zaposlenosti, a dolazak tih kompanija upravo to i omogućava. U tom smislu je dobar primer američka kompanija NCR, koja u Beogradu zapošljava 1.500 ljudi.

Gradonačelnik je rekao da se u Beogradu sprovode veliki projekti po modelu javno-privatnog partnerstva (JPP), sa naglaskom na deponiju u Vinči i projekat prerade otpadnih voda. On je dodao da se svi projekti rade u saradnji sa najvažnijim svetskim finansijskim institucijama kao što su EBRD, IFC i KFW.

Siniša Mali je rekao i da postoje ozbiljni planovi ne samo za inftastrukturu već i za socijalnu i zdravstvenu zaštitu, izgradnju obdaništa, za novi objekat Prihvatilišta za decu sa ulice, kao i rekonstrukciju Prihvatilišta za odrasla i stara lica.

Sagovornici su razgovarali i o prvom letu nacionalne avio-kompanije „Er Srbija“ Beograd–Njujork, koji će se održati 23. juna, a kome će, kako je potvrđeno, prisustvovati i američki ambasador.

Mali i Skat su se složili da je veoma važno da se ispita slučaj rušenja nelegalnih objekata u Savamali i da je neophodno da nadležni organi reše taj slučaj.

Sastanku je prisustvovao i trgovinski ataše Ambasade SAD Robert Dan.