petak, 27. maj 2016.

Pešačku pasarelu od Kalemegdana do Savskog pristaništa krasiće umetničko delo

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i potpredsednica Delta holdinga Marija Desivojević Cvetković potpisali su danas u Starom dvoru ugovor o saradnji na izradi skulpture koja će krasiti buduću pešačku pasarelu od Kalemegdana do Savskog pristaništa.

Mladenović je zahvalio Delta fondaciji što je prepoznala značaj uređivanja prestonice na način kakav i zaslužuje.

– Grad Beograd je prihvatio koncept da centar grada bude velika pešačka zona, koja će pored Knez Mihailove obuhvatiti Kosančićev, Topličin i Obilićev venac i  zajedno sa Vasinom ulicom spojiti se preko Kalamegdana sve do Savskog pristaništa – ukazao je zamenik gradonačelnika.

On je istakao da je namera da ovaj veliki centralni kompleks bude ponovo reprezentativni deo grada, koji će pored domaćih gostiju privući i strane turiste.

– Buduća pasarala, koju će krasiti skulputura našeg istaknutog vajara Mrđana Bajića i britanskog umetnika Ričarda Dikona, biće spoj modernog i tradicionalnog, u velikoj meri će omogućiti nesmetano spuštanje na reku, posebno kada je reč o osobama sa invaliditetom – ukazao je Mladenović.

Marija Desivojević Cvetković izrazila je zadovoljstvo što je Delta holding u prilici da pomogne ovakav projekat. Ona je istakla da će se današnjim potpisivanjem ugovora simbolično spojiti dve najlepše tačke Beograda.

– Funkcionalno povezivanje Beogradske tvrđave sa Savskim pristaništem je izuzetan povod da društveno odgovorna kompanija kakva je Delta holding pomogne, kako je to činila i u proteklom periodu – istakla Desivojević Cvetković i zahvalila vajarima Bajiću i Dikonu što će Beogradu pokloniti jedno izuzetno umetničko delo koje će, bez sumnje, postati jedno od novih simbola naše prestonice.

Autor dela Mrđan Bajić podsetio je da je realizacija projekta pod nazivom „Odande dovde” započeta 2006. godine i zahvalio Gradskoj upravi Beograda što je odlučno pristupila realizaciji ovog značajnog projekta, kao i Delta fondaciji na izdvojenim sredstvima.

Ova monumentalna skulptura, površine 62 metra kvadratna, biće yrađena od aluminijuma i postavljena na kulu sa liftom visine deset metara.