četvrtak, 26. maj 2016.

Folić za „Monocle”: U Beogradu pokrenuti zaboravljeni projekti

U majskom izdanju prestižni londonski magazin „Monocle”, u rubrici za urbanizam, ocenjivao je kandidate za gradonačelnika Londona i projekat brzog voza u Tel Avivu, a posebnu pažnju posvetio Beogradu kroz razgovor sa glavnim gradskim urbanistom Milutinom Folićem. On je tom prilikom istakao da su u Beogradu pokrenuti mnogi zaboravljeni projekti.

Folić je podsetio da kada je stupao na dužnost, zahtevi nisu bili velika plata ili velika kancelarija, već da dobije slobodu u radu. 

– Imao sam priliku da živim u inostranstvu. Ideja je da se u Beogradu primeni već oprobana praksa iz svetskih metropola, ali tako što će biti pažljivo odabrano samo ono što Beogradu treba i to prilagođeno njegovim građanima. Jedan od  od ciljeva bio je i da ubrzamo usvajanje planske dokumentacije kao preduslova za izdavanje građevinskih dozvola, u čemu smo uspeli, a podsetiću da su mnoge investicije samo zbog toga godinama čekale realizaciju – istakao je Folić.

Odgovarajući na konstataciju da Beograd nema veliki budžet, Folić je naglasio da stalno poboljšavanje infrastrukture i uređenje grada privlači investitore, od čijeg novca se onda opet gradi nova infrastruktura i tako u krug.

–  Nedavno je počela izgradnja hotela „Hilton”, Ušće će u najskorije vreme dobiti još jednu kulu, a u toku je realizacija i planiranje mnogih drugih projekata. Samo uz konstantan priliv investicija stranih investitora koji plaćaju takse i poreze možemo finansirati fasade, mobilijar, biciklističke staze i sve drugo što je neophodno jednom modernom gradu. Jedan izvršni direktor svetski poznate kompanije pomerio je svoje glavno mesto aktivnosti u jedan švedski grad zato što su tamo dobra obdaništa i smatram da je i za nas to dobra lekcija. Ako ljudi ne mogu da dovedu svoje porodice u Beograd, onda neće ni investirati, a to je nešto što mi želimo da promenimo – zaključio je Milutin Folić za „Monocle”.