sreda, 25. maj 2016.

Folić: Grad nastavlja širenje pešačke zone

Ulica Obilićev venac, koja je još pre par decenija započela transformaciju u pešačku zonu, konačno će biti predata pešacima. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je tender za izbor izvođača za ove radove i očekuje se da počnu sredinom jula, rekao je za Beoinfo glavni urbanista Milutin Folić. 

– Ovaj novi deo pešačke zone biće popločan na isti način kao i Knez Mihailova ulica, čime će biti zaokružena celina koja je započeta još osamdesetih godina, a projekte je uradio arhitekta Branislav Jovin sa svojim timom. Projekat je logičan nastavak širenja pešačke zone i prvi je korak njenog silaska ka reci – istakao je Folić. 

U okviru radova predviđena je i sadnja 50 novih stabala drveća, nove zelene površine, postavljanje klupa i novih svetiljki, ali i zamena dotrajalih podzemnih instalacija. 

– Uporedo s radovima, koji bi trebalo da traju šest meseci, izvodiće se i radovi na rekonstrukciji i nadgradnji garaže, čime se praktično nadomešćuju parking mesta bez kojih će grad ostati zatvaranjem ulica za saobraćaj na ovom prostoru. Kolski ulaz u garažu će ubuduće biti iz Maršala Birjuzova, dok će pešaci moći iz garaže direktno da izlaze na novi Obilićev venac – precizirao je Folić.

On je podsetio da je pre nekoliko meseci završena studija daljeg širenja pešačke zone, koja je dala okvir za potpuni silazak ka reci, kao i zatvaranje Vasine ulice sa Studentskim trgom, a koja je detaljno sagledala rešavanje opsluživanja, parkiranja, izmeštanja terminusa i druge bitne preduslove. Zamišljeno je da kada bude kompletirana, čitava pešačka zona ima četiri dominantne funkcionalne celine: Vasina – ulica kulture – jer se u njoj nalaze Narodno pozorište, Narodni muzej, Rektorat, Filološki, Filozofski i Biološki fakultet, Kolarac, Filharmonija, Etnografski i Pedagoški muzej, kao i nekoliko hotela, zatim Knez Mihailova – ulica trgovine, Obilićev venac i Topličin venac sa okolnim ulicama – zona ugostiteljskih objekata i Kosančićev venac – istorijski deo – gde će biti rekonstruisana kaldrma, konzerviran i uređen prostor nekadašnje biblioteke i izgrađena gradska galerija, naveo je Folić. 

U toku je izrada projekata i za preuređenje Karađorđeve ulice sa Savskim pristaništem, u delu od Brankovog mosta do „Beton hale”, čime će Beograd i čitava pešačka zona konačno sići na reku, a Beograđani dobiti kvalitetnije uslove za život, poručio je glavni urbanista.