nedelja, 22. maj 2016.

Vesić: Sutra tender za rekonstrukciju Obilićevog venca

Komisija bi trebalo do kraja predstojeće sedmice da završi razmatranje dve ponude za rekonstrukciju Trga Slavija, kada će i dostaviti izveštaj Evropskoj banci za obnovu i razvoj koja finansira taj projekat i daje saglasnost na konačan izbor izvođača, rekao je gradski menadžer Goran Vesić za RTS

– Kada Evropska banka da saglasnost, tada ćemo znati ko će biti izvođač i počinju radovi. Naš plan je da radovi počnu do kraja juna, a da li ćemo uspeti u tome, zavisi od ove procedure. Učinićemo sve da uspemo jer će radovi trajati 155 dana. Uslov grada je da Slavija mora da se završi u najkraćemo mogućem roku, najkavlitetnije što može jer je to veliko saobraćajno čvorište i njom dnevno prođe više od 70.000 pešaka i duplo više vozila. Grad će biti vrlo čvrst u odluci da se rok ispoštuje kako bi građani do kraja novembra, najkasnije početkom decembra, imali potpuno nov trg – istakao je Vesić i uputio izvinjenje građanima što će u tom periodu njihov uobičajen ritam života biti promenjen. 

Prema njegovim rečima, ovo je velika rekonstrukcija, a grad je preduzeo mere da sve prođe sa što manje gužvi. 

– Otvorićemo alternativni pravac iz Makenzijeve ulice preko sadašnjeg parkinga direktno u Kralja Milana i direktno desno u Beogradsku, što će omogućiti da automobili iz tog pravca idu neometano čak i brže nego sada jer neće imati uključenje sa Slavije. Napravićemo plan kako će se zaobilaziti Bulevar oslobođenja koji će se raditi istovremeno sa Slavijom sve do Autokomande. Veoma je važno da se građani pridržavaju uputstava koje će davati Saobraćajna policija i Grad Beograd. Ukoliko se svi budemo pridržavali tih uputstava mislim da ćemo izbeći  gužve. Za pet meseci imaćemo novi trg i svi ćemo biti ponosni na njega, sa jednom od najlepših fontana – objasnio je Vesić.

U centru Slavije nalazi se spomenik i posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića, naveo je gradski menadžer i dodao da se tom poslu prilazi sa velikim pijetetom.

– Odlukom Skupštine grada posmrtni ostaci biće izmešteni u Aleju velikana, a spomenik će se nalaziti na prostoru između ulica Kralja Milutina, Kralja Milana i Nemanjine, na centralnom mestu novog parka. Radovi na izmeštanju spomenika sledeće nedelje ne podrazumevaju zatvaranje saobraćaja i blokadu Slavije. Radovi će biti urađeni za tri dana i možda će biti zaustavljen saobraćaj na desetak minuta  u trenutku kada se bude spomenik odvezao – naglasio je Vesić.

Govoreći o pešačkoj zoni u gradu, Vesić je kazao da će u naredne četiri godine centar grada između Zelenog venca, Braće Jugovića, Pariske ulice i Trga republike biti pretvoren u pešačku zonu.

– Tako će Beograd, po ugledu na sve evropske prestonice, dobiti svoju pešačku zonu i tako ćemo oživeti taj deo grada. U sklopu toga je i Kosančićev venac, koji je malo izdvojen ali spada u tu pešačku zonu. Sutra raspisujemo tender, odnosno naša Direkcija za građevinsko zemljiše i izgradnju Grada Beograda, za rekonstrukciju Obilićevig venca. To je potez između Ulice Đure Jakšića pa sve do ulaska u sadašnju garažu, računajući i Ulicu Topličin venac. Vrednost tendera je 300 miliona dinara, a kada se završi tenderska procedura i budemo izabrali najpovoljnijeg izvođača, tokom jeseni, počinju radovi. Taj veliki deo pešačke zone će biti uređen do kraja ove godine, što je velika stvar. Onda ćemo nastaviti da radimo ulicu po ulicu, kako bi čitav centar grada bio preuređen. Kosančićev venac se takođe radi ove godine, biće stavljena nova kaldrma skoro kilometar, biće uređeno 40 fasada, 20 fasada uradiće Republika Srbija, odnosno Vlada Srbije zahvaljujući ličnoj inicijativi  premijera Aleksandra Vučića, a 20 će finansirati Grad Beograd – zaključio je gradski menadžer Goran Vesić.