subota, 21. maj 2016.

Tucovića sa Slavije sele sledeće nedelje

Početak obnove najpoznatijeg beogradskog trga sve je bliži. Izmeštanje parkinga bio je prvi korak ka rekonstrukciji Trga Slavija, a, kako „Novosti” saznaju, sledeći je selidba spomenika i posthumnih ostataka Dimitrija Tucovića – već iduće sedmice.

Prema rečima gradskog menadžera Gorana Vesića, izmeštanje spomenika i posmrtnih ostataka je preduslov za početak rekonstrukcije Trga Slavija.

– Grad Beograd je preduzeo sve mere da se ovaj posao obavi dostojanstveno kako dolikuje Dimitriju Tucoviću, koji je velika i značajna istorijska ličnost – dodao je Vesić za „Novosti”. 

Posmrtni ostaci biće preneti u Aleju velikana, a spomenik koji se sada nalazi na Slaviji biće tokom rekonstrukcije restauriran. Predviđeno je da se po završetku radova spomenik postavi u parku na platou ispred zgrade Narodne banke Srbije, između Nemanjine, Kralja Milutina i Kralja Milana. Zauzimaće centrapno mesto i građani će moći da priđu spomeniku kako bi pokazali poštovanje prema liku i delu ovog velikana.

Direktor Agencije za investicije Luka Petrović kaže da će uređenje Trga Slavija i Bulevara oslobođenja biti od velikog značaja za poboljšanje saobraćajne infrastrukture i da na ovoj deonici više neće dolaziti do zagušenja.

– Slavija će postati jedan od najlepših beogradskih trgova, a pored nove saobraćajne infrastrukture ovaj deo grada dobiće i nove zelene površine – ističe Pe trović.

Na tenderu za izbor izvođača radova na Trgu Slavija i Bulevaru oslobođenja učestvovali su domaća firma „MBA – Ratko Mitrović niskogradnja” i konzorcijum koji predvodi italijanska firma „Italijana kostrucioni”, a u okviru kojeg su i domaći „Milenijum tim” i AD „Novi Pazar put”. Komisija će u narednom periodu, na osnovu priloženog materijana, doneti odluku o pobednikutendera.

Izmene u javnom prevozu
Dok bude trajala rekonstrukcija, za saobraćaj će biti otvoreni pravci Kralja Milana – Makenzijeva i Nemanjina – Bulevar oslobođenja. Javni gradski prevoz će raditi smanjenim kapacitetom. Očekivane izmene su obustava tramvajskog saobraćaja, koji će zameniti autobusi, dok će trolejbuski podsistem funkcionisati sve vreme. Autobusi na redovnim i privremenim linijama će koristiti alternativne pravce kroz ulice Kneginje Zorke, Makenzijevu, Njegoševu i Beogradsku.