petak, 20. maj 2016.

Vesić: Projekat „Belgrade to Bowie” omaž velikom umetniku i ogledalo duha našeg grada

Gradski menadžer Goran Vesić sastao se danas u Starom dvoru sa Barbarom Garčević, autorkom projekta „Belgrade to Bowie”, u okviru koga će u Jugoslovenskoj kinoteci od 28. maja do 21. avgusta biti otvorena izložba fotografija Brajana Rašića „David Bowie”. Vesić je podržao ovaj projekat još pre nekoliko meseci, naglasivši da će se Beograd i na ovaj način odužiti nedavno preminuloj svetskoj zvezdi.

– Sa velikim zadovoljstvom sam podržao ovaj projekat još pre nekoliko meseci kada su Barabara Garčević i Sergej Trifunović prvi put došli kod mene sa idejom da Beograd bude jedini grad koji će imati ovakvu izložbu. Beograd  je prestonica kulture i svetska metropola. Ponosan što će naš grad odati omaž Dejvidu Bouviju, jednom od najznačajnijih  svetskih muzičara dvadesetog veka, Brajan Rašić, koji je više od dve decenije bio jedan od Bouvijevih zvaničnih fotografa, za nekoliko dana dolazi u Beograd i sledeće nedelje ću ga dočekati u Starom dvoru kako bih mu zahvalio jer bez njega, njegovih fotografija i rada Beograđani ne bi bili u prilici da upoznaju Bouvija na jedan drugi način – istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, Beograd je ponosan na sve kulturne manifestacije u gradu, među kojima je i Džez festival, koji je ove godine imao rekordan broj posetilaca. Kao jedan od dokaza da Beograd ulaže znatna sredstva u kulturu, dodao je gradski menadžer, je i osnivanje Fonda za mlade taletne, kao finansijska podrška mladim talentima.

„Belgrade to Bowie” je velika izložba fotografija Brajana Rašića, svetski poznatog muzičkog fotografa.  Posetioci će moći da vide više od stotinu Rašićevih fotografija iz različitih Bouvijevih faza na velikim formatima. Brajan je rođeni Beograđanin, koji se proslavio u Londonu kao fotograf velikih svetskih  muzičkih zvezda, a našoj javnosti je poznat kao zvanični fotograf legendarnih Rolingstonsa.

Zahvaljujući velikoj podršci Rajfajzen banke, koja je pokrovitelj ove izložbe, i  Gradu Beogradu, Beograđani će moći da uživaju u Rašićevim fotografijama, kao i u bogatom  pratećem programu. Posetioci Kinoteke imaće jedinstvenu priliku da vide na jednom mestu radove brojnih beogradskih umetnika kojima je Bouvi bio direktna inspiracija za njihove radove. Posetioci ove izložbe moći će da pogledaju i izložene omote Bouvijevih ploča, među kojima kojima su neka zaista retka izdanja.

„Belgrade to Bowie” najavljuje i poseban filmski repertoar, koji će sadržati filmove u kojima je Bouvi igrao, snimke njegovih koncerata, spotove, posebne muzičke događaje sa nastupima domaćih autora koji će izvoditi omiljene Bouvijeve pesme, umetničke radionice, strip crtače, tribine, muzičke kvizove, nagradne igre, biblioteku i brojne druge aktivacije.

Uz podršku Grada Beograda i u saradnji sa festivalom „DEV9T”, Beograd će u junu dobiti mural posvećen Dejvidu Bouviju.

Autori ovog ambicioznog projekta su Barbara Garčević i Sergej Trifunović.

Originalna i zahtevna postavka izložbe delo je Jasmine Holbus, produkciju je radila Marija Jelseijević, a vizuelni identitet studio Design Büro iz Beograda.