četvrtak, 19. maj 2016.

Gradonačelnik Siniša Mali sa Fulbrajtovim stipendistima iz SAD

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević primili su danas u Starom dvoru stipendiste Fulbrajta iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), sa kojima su razgovarali o akademskoj i profesionalnoj razmeni dve zemlje, kao i o načinu funkcionisanja Grada Beograda.

Gradonačelnik Beograda, koji je i jedan od Fulbrajtovih stipendista, istakao je da je bitno da znanje koje mladi iz Beograda i Srbije dobijaju u inostranstvu kasnije primene u svojoj zemlji.

– Važno je da studenti iz Beograda i Srbije imaju priliku da razmenjuju znanja sa svojim kolegama iz drugih zemalja. Znanje koje se stiče na ovakav način kasnije može da se primenjuje u našoj zemlji i da bude veoma korisno za njen napredak. Sa druge strane, ovo je i način da se Beograd i Srbija predstave svetu u nekom drugom, lepšem svetlu – rekao je gradonačelnik i dodao da je ovaj vid komunikacije između zemalja nekada mnogo efikasniji od zvaničnog.

Mali je upoznao goste i sa funkcionisanjem Beograda i istakao da srpska prestonica ima odlične odnose sa velikim svetskim gradovima, te da je sestrinski grad sa Čikagom, ali i da će u Beogradu biti održani Dani Moskve, a u Minsku Dani Beograda.

Takođe, gradonačelnik je istakao da će u junu početi direktni letovi iz Beograda za Njujork, te da je Beograd jedini grad u regionu koji će nacionalnom avio-kompanijom biti na ovaj način povezan sa SAD.

Gosti iz SAD su iskazali oduševljenje kulturno-istorijskim nasleđem Beograda i Srbije.

Fulbrajtovi stipendisti iz SAD borave u Srbiji u okviru projekta ,,Cultural Heritage Without Borders”'.