utorak, 24. maj 2016.

Obeležen Dan slovenske pismenosti

Povodom Dana slovenske pismenosti, zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović položio je danas venac na spomenik Ćirilu i Metodiju u istoimenom parku. 

– Danas je veliki hrišćanski praznik, obeležavamo dan Ćirila i Metodija. Za sve slovenske narode ovo je veoma važan dan, kada se sećamo izuzetne misionarske uloge koju su Ćirilo i Metodije kao prosvetitelji i tvorci slovenske pismenosti imali u 9. veku. Ostavili su nam veliki spomen u vidu dva pisma, ćirilice i glagoljice. Ćiriličnim pismom, naravno u malo izmenjenom i prilagođenom obliku, služimo se i danas. Važno je napomenuti da su se ovde okupili  ambasadori mnogih slovenskh zemalja i na taj način obeležili veliko delo koje stoji iza dva velika prosvetitelja. Oni su doprineli da hrišćanstvo dopre i do naših naroda pre toliko vekova, a sa druge strane nam ostavili pismo kojim se i danas služimo – rekao je Mladenović.

Vence su položili ambasadori Bugarske, Belorusije, Ukrajine, Crne Gore i Makedonije, predstavnici Ambasade Ruske Federacije,  Opštine Vračar, Ministarstva inostranih poslova, Udruženja „Ćirilica”, kao i drugi poštovaoci lika i dela Ćirila i Metodija.