уторак, 31. мај 2016.

Споразумом Библиотеке града и предшколских установа сва деца добила бесплатне чланске карте

Представници Библиотеке града Београда и 17 предшколских установа потписали су данас у Старом двору споразум о сарадњи „Читајте – од књига се лепше расте”, којим је омогућено да свако дете предшколског узраста бесплатно буде члан Библиотеке града. На овај начин се даје подршка развоју читалачких навика и свести код деце.

Заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић рекла је да је захваљујући бајкама које су јој читали, научила шта значи бити човек, помоћи другима, шта породица значи и како је треба чувати.

–  Осим што ће на основу овог споразума добити бесплатну чланску карту, деца ће моћи једном недељно у Библиотеци града и да чују неку бајку, уживају и науче што више лепих речи и прича. Ово је 21. век, али је јако важно узети књигу у руке и читати. На овај начин показујемо да смо друштво које цени културу – истакла је она и захвалила деци Предшколске установе „Мрвица” из Старог града на присуству приликом потписивања овог за њих важног споразума.

Она је малишанима казала да је њена омиљена прича из детињства „Девојка са шибицама”, која носи веома добре поруке, и изразила наду да ће и они кроз бајке које буду читали научити много и израсти у добре и паметне људе.

Градски менаџер Горан Весић рекао је да је у питању лепа акција која се наслања и на акције које је град раније покренуо, као што су „Негујмо српски језик” и „Наше благо”. 

– Ја сам веома рано научио да читам и са пет година сам свакодневно одлазио у библиотеку и узимао књиге које сам брзо читао и враћао. Важно је да деца у време када већ са две или три године знају да укључе компјутер и користе телефон, науче да је књига важна јер да није не би опстала у ово дигитално време. Ако деца буду научила да поштују и воле књигу у овом узрасту, биће боља за наше друштво – истакао је Весић и честитао деци на томе што су данас постали чланови библиотеке. 

Градски менаџер је овом приликом малишанима у Старом двору прочитао једну од омиљених дечјих песама Душка Радовића „Био једном један лав”.

Директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков нагласила је да је касно да се дете први пут сусретне са књигом тек када пође у школу.

– Тада сте изгубљени као читаоци јер се књига везује за обавезу и нешто што се мора. Чланске карте библиотеке се у многим рзвијеним земљама добијају већ код педијатра, а ми ћемо је понудити сваком детету у Београду. У Београду је огромна мрежа библиотека, имамо преко 70 објеката. Користите их јер су оне намењене вама, а свако дете је будући човек. Без читања нећемо развијати наше способности и нећемо бити оно што треба. Ми имамо преко 3.500 бесплатних програма сваке године, а највећи број њих намењен је деци – поручила је Јасмина Нинков.

Потписивању споразума присуствовали су и директор УК „Вук Стефановић Караџић” Светислав Гонцић и помоћник секретара за културу Андрија Бојанић.