субота, 28. мај 2016.

Синиша Мали се састао са америчким амбасадором Кајлом Скатом

Градоначелник Београда Синиша Мали састао се у Старом двору са амбасадором Сједињених Америчких Држава Кајлом Скатом, са којим је разговарао о привлачењу страних инвестиција и о великим пројектима Града Беогрда.

Амерички амбасадор је рекао да се у Београду види динамичан раст и развој, и похвалио град што је средио финансијску ситуацију и што спроводи велике пројекте. Скат је приметио да је град веома проактиван и да настоји да привуче стране инвеститоре.

Синиша Мали је истакао да су Граду Београду веома важне америчке компаније, и да град зато настоји да пружи добре услове страним инвеститорима. Мали је рекао да је један од циљева градског руководства повећање запослености, а долазак тих компанија управо то и омогућава. У том смислу је добар пример америчка компанија NCR, која у Београду запошљава 1.500 људи.

Градоначелник је рекао да се у Београду спроводе велики пројекти по моделу јавно-приватног партнерства (ЈПП), са нагласком на депонију у Винчи и пројекат прераде отпадних вода. Он је додао да се сви пројекти раде у сарадњи са најважнијим светским финансијским институцијама као што су ЕБРД, IFC и КFW.

Синиша Мали је рекао и да постоје озбиљни планови не само за инфтаструктуру већ и за социјалну и здравствену заштиту, изградњу обданишта, за нови објекат Прихватилишта за децу са улице, као и реконструкцију Прихватилишта за одрасла и стара лица.

Саговорници су разговарали и о првом лету националне авио-компаније „Ер Србија“ Београд–Њујорк, који ће се одржати 23. јуна, а коме ће, како је потврђено, присуствовати и амерички амбасадор.

Мали и Скат су се сложили да је веома важно да се испита случај рушења нелегалних објеката у Савамали и да је неопходно да надлежни органи реше тај случај.

Састанку је присуствовао и трговински аташе Амбасаде САД Роберт Дан.