четвртак, 26. мај 2016.

Отворен Сајам микробизниса и породичног предузетништва

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић отворио је данас Сајам микробизниса и породичног предузетништва у холу Дома синдиката, који су заједно организовали Град Београд и Привредна комора Београда.

Он је нагласио да је овај сајам корак на путу развоја домаће привреде и смањења незапослености и захвалио Привредној комори Београда на сарадњи у реализацији заједничког циља.

– Град Београд доноси програме и спроводи пројекте економског развоја града, стара се о обезбеђењу општег оквира за привређивање и запошљавање, као и за равномернији развој нашег главног града. Такође спроводимо и програме за развој микро, малих и средњих предузећа, обуке за незапослене, оснивамо бизнис инкубаторе, као и сајмове запошљавања – рекао је Младеновић отварајући ову манифестацију.

Он је нагласио да Секретаријат за привреду још од 2006. године помаже развоју предузетништва путем субвенција за унапређење производње и проширење капацитета за запошљавање незапослених лица и подстицаја за самозапошљавање.

– У наредном периоду Град Београд и Секретаријат за привреду настављају са подстицањем развоја привреде и акценат ће бити на непосредној помоћи привредним субјектима како би били конкуретнији, проширили капацитете и запослили што већи број људи. У овој години предвидели смо два изузетно важна конкурса у вредности од по пет милиона динара, од којих се један односи на доделу средстава за развој женског предузетништва, а други на подршку развоју иновативних делетности у самозапошљавању – рекао је Младеновић и додао да су одвојена и два милиона динара за субвенције при запошљавању теже запошљивих лица.

Младеновић је посебно истакао да је Град Београд основао Савет за запошљавање који учествује у креирању програма и мера активности политике запошљавања и реализацији Акционог плана запошљавања за 2016. годину. Према његовим речима, важна је и организација инвестиционог форума Belgrade Investment Days који представља платформу за сарадњу привредних субјеката са територије Београда и Србије, региона и целог света.
Градска секретарка за привреду Тијана Маљковић подсетила је да је цела ова година посвећена развоју предузетништва и атмосфере која би погодовала извозу наше робе и повећању производње. 

– Ово је корак даље након Сајма женског предузетништва и Конференције женског предузетништва, а циљ Града Београда је да помаже развој свих врста предузетништва. Зато је град изашао са неколико јавних позива који крећу следеће недеље, а средства која су одвојена ове године износе више од 60 милиона динара, пољопривредне субвенције су већ завршене, а износ је био 40 милиона динара, остало се односи на женско предузетништво, мала и средња предузећа и туризам. Први пут ове године предност имају самохрани родитељи – истакла је Тијана Маљковић.

Председник Привредне коморе Београда Миливоје Милетић нагласио је да је овај сајам резултат добре сарадње Града Београда и Коморе и да ће се такав тренд наставити и убудуће.