четвртак, 26. мај 2016.

Фолић за „Monocle”: У Београду покренути заборављени пројекти

У мајском издању престижни лондонски магазин „Monocle”, у рубрици за урбанизам, оцењивао је кандидате за градоначелника Лондона и пројекат брзог воза у Тел Авиву, а посебну пажњу посветио Београду кроз разговор са главним градским урбанистом Милутином Фолићем. Он је том приликом истакао да су у Београду покренути многи заборављени пројекти.

Фолић је подсетио да када је ступао на дужност, захтеви нису били велика плата или велика канцеларија, већ да добије слободу у раду. 

– Имао сам прилику да живим у иностранству. Идеја је да се у Београду примени већ опробана пракса из светских метропола, али тако што ће бити пажљиво одабрано само оно што Београду треба и то прилагођено његовим грађанима. Један од  од циљева био је и да убрзамо усвајање планске документације као предуслова за издавање грађевинских дозвола, у чему смо успели, а подсетићу да су многе инвестиције само због тога годинама чекале реализацију – истакао је Фолић.

Одговарајући на констатацију да Београд нема велики буџет, Фолић је нагласио да стално побољшавање инфраструктуре и уређење града привлачи инвеститоре, од чијег новца се онда опет гради нова инфраструктура и тако у круг.

–  Недавно је почела изградња хотела „Хилтон”, Ушће ће у најскорије време добити још једну кулу, а у току је реализација и планирање многих других пројеката. Само уз константан прилив инвестиција страних инвеститора који плаћају таксе и порезе можемо финансирати фасаде, мобилијар, бициклистичке стазе и све друго што је неопходно једном модерном граду. Један извршни директор светски познате компаније померио је своје главно место активности у један шведски град зато што су тамо добра обданишта и сматрам да је и за нас то добра лекција. Ако људи не могу да доведу своје породице у Београд, онда неће ни инвестирати, а то је нешто што ми желимо да променимо – закључио је Милутин Фолић за „Monocle”.