уторак, 24. мај 2016.

Обележен Дан словенске писмености

Поводом Дана словенске писмености, заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић положио је данас венац на споменик Ћирилу и Методију у истоименом парку. 

– Данас је велики хришћански празник, обележавамо дан Ћирила и Методија. За све словенске народе ово је веома важан дан, када се сећамо изузетне мисионарске улоге коју су Ћирило и Методије као просветитељи и творци словенске писмености имали у 9. веку. Оставили су нам велики спомен у виду два писма, ћирилице и глагољице. Ћириличним писмом, наравно у мало измењеном и прилагођеном облику, служимо се и данас. Важно је напоменути да су се овде окупили  амбасадори многих словенскх земаља и на тај начин обележили велико дело које стоји иза два велика просветитеља. Они су допринели да хришћанство допре и до наших народа пре толико векова, а са друге стране нам оставили писмо којим се и данас служимо – рекао је Младеновић.

Венце су положили амбасадори Бугарске, Белорусије, Украјине, Црне Горе и Македоније, представници Амбасаде Руске Федерације,  Општине Врачар, Министарства иностраних послова, Удружења „Ћирилица”, као и други поштоваоци лика и дела Ћирила и Методија.