недеља, 22. мај 2016.

Весић: Сутра тендер за реконструкцију Обилићевог венца

Комисија би требало до краја предстојеће седмице да заврши разматрање две понуде за реконструкцију Трга Славија, када ће и доставити извештај Европској банци за обнову и развој која финансира тај пројекат и даје сагласност на коначан избор извођача, рекао је градски менаџер Горан Весић за РТС

– Када Европска банка да сагласност, тада ћемо знати ко ће бити извођач и почињу радови. Наш план је да радови почну до краја јуна, а да ли ћемо успети у томе, зависи од ове процедуре. Учинићемо све да успемо јер ће радови трајати 155 дана. Услов града је да Славија мора да се заврши у најкраћемо могућем року, најкавлитетније што може јер је то велико саобраћајно чвориште и њом дневно прође више од 70.000 пешака и дупло више возила. Град ће бити врло чврст у одлуци да се рок испоштује како би грађани до краја новембра, најкасније почетком децембра, имали потпуно нов трг – истакао је Весић и упутио извињење грађанима што ће у том периоду њихов уобичајен ритам живота бити промењен. 

Према његовим речима, ово је велика реконструкција, а град је предузео мере да све прође са што мање гужви. 

– Отворићемо алтернативни правац из Макензијеве улице преко садашњег паркинга директно у Краља Милана и директно десно у Београдску, што ће омогућити да аутомобили из тог правца иду неометано чак и брже него сада јер неће имати укључење са Славије. Направићемо план како ће се заобилазити Булевар ослобођења који ће се радити истовремено са Славијом све до Аутокоманде. Веома је важно да се грађани придржавају упутстава које ће давати Саобраћајна полиција и Град Београд. Уколико се сви будемо придржавали тих упутстава мислим да ћемо избећи  гужве. За пет месеци имаћемо нови трг и сви ћемо бити поносни на њега, са једном од најлепших фонтана – објаснио је Весић.

У центру Славије налази се споменик и посмртни остаци Димитрија Туцовића, навео је градски менаџер и додао да се том послу прилази са великим пијететом.

– Одлуком Скупштине града посмртни остаци биће измештени у Алеју великана, а споменик ће се налазити на простору између улица Краља Милутина, Краља Милана и Немањине, на централном месту новог парка. Радови на измештању споменика следеће недеље не подразумевају затварање саобраћаја и блокаду Славије. Радови ће бити урађени за три дана и можда ће бити заустављен саобраћај на десетак минута  у тренутку када се буде споменик одвезао – нагласио је Весић.

Говорећи о пешачкој зони у граду, Весић је казао да ће у наредне четири године центар града између Зеленог венца, Браће Југовића, Париске улице и Трга републике бити претворен у пешачку зону.

– Тако ће Београд, по угледу на све европске престонице, добити своју пешачку зону и тако ћемо оживети тај део града. У склопу тога је и Косанчићев венац, који је мало издвојен али спада у ту пешачку зону. Сутра расписујемо тендер, односно наша Дирекција за грађевинско земљише и изградњу Града Београда, за реконструкцију Обилићевиг венца. То је потез између Улице Ђуре Јакшића па све до уласка у садашњу гаражу, рачунајући и Улицу Топличин венац. Вредност тендера је 300 милиона динара, а када се заврши тендерска процедура и будемо изабрали најповољнијег извођача, током јесени, почињу радови. Тај велики део пешачке зоне ће бити уређен до краја ове године, што је велика ствар. Онда ћемо наставити да радимо улицу по улицу, како би читав центар града био преуређен. Косанчићев венац се такође ради ове године, биће стављена нова калдрма скоро километар, биће уређено 40 фасада, 20 фасада урадиће Република Србија, односно Влада Србије захваљујући личној иницијативи  премијера Александра Вучића, а 20 ће финансирати Град Београд – закључио је градски менаџер Горан Весић.